Hammastunturin erämaa 7/2012, 6.päivä


Alkuun

20.7 Ilma: ~ 2-5 astetta, kylmä pohjoistuuli, sadetta. Kalansaalis: Ei kalastusta koko päivänä kelin takia.

Suunnattiin aamiaisen jälkeen littiäpään rinteitä kohti tavoitteena ensin kulvakkojärvi ja yöpaikkana appisjärvi. Littiäpäälle noustessa tuuli yltyi ja tihkusade painui sadesuojista huolimatta kovan tuulen takia varusteisiin. Näppejä alkoi kohmettamaan ja mukana olleet kahdet sormikkaat oli Iiriksen ja Olavin suojana. Eipä taas tullut varustelistaa orjallisesti noudatettua ja nyt sen tunsi nahoissaan. Iiris kysyi, että sataako täällä lunta, johon naurahdin, että ei varmasti. No ei se paljoa puuttunut, koska sade muuttui hiljalleen rännän sekaiseksi ja tuuli voimistui entisestään.

Katselin littiäpään takaa avautuvaa maisemaa ja pettymys iski vastaan, koska kulvakkojärvi oli sen verran korkealla, että siellä kasvoi vain koivupusikkoa ja lupaamani tervastulet lounastauon ajaksi sai unohtaa. Vaihdettiin samalla suunnitelmaa yöpaikan suhteen, koska varusteet oli saatava kuiviksi. Iiriksen kengät oli taas läpimärät ja pari makuupussiakin oli saanut osansa kosteudesta. Suuntasin kulvakkojärven itäpuolen lammille ja jouduttiin tekemään suorantaiseen pusikkoon lounastauon ajaksi suojaa. Tein koivunrangoista laavurungon, johon katokseksi mukana kulkenut 2x3 metrinen kevytpeite. Katja alkoi trangialla valmistamaan keittoa ja Iiris keräsi Olavin kanssa risuja ja kaarnaa sytykkeiksi. Tein tulet laavun eteen ja vaikka puut oli märkiä, saatiin ihan hyvät lämmittävät tulet aikaiseksi ja savu piti itikat loitommalla. Iiriksellä ja Olavilla oli kylmä, vaikka vaatetta oli useampi kerros päällä. Iiriksen kenkiin laitettiin muovipussit kenkien ja sukkien väliin, joka suojasi jonkin aikaa kastumiselta.

Koska kaikilla oli enemmän tai vähemmän kylmä syömisen jälkeen, niin ehdotin pikamarssia kohti Lavu67 minikämppää ylimmäisen appislompolon taakse. Kuljettiin reipasta marssia niin pitkään, kunnes veri alkoi kiertää hieman paremmin ja hiki nousta pintaan. Löysättiin sitten hieman tahtia ja kierreltiin Hentun Matin järvi pohjoispuolelta. Ylimmäisen appislompolon joki kahlattiin crocsit jalassa reisiä myöten tuulen tuivertaessa ja vesi oli kylmähkön oloista. Iiris marssi crocreissa loppumatkan kohti Lavu67 kämppää, joka löytyi kartan mukaisesti ylärinteestä. Oli kuin paratiisiin olisi saapunut kun huomattiin, että paikalla ei ollut muita ja valmiita kelopilkkeitä oli tuvan laatikko täynnä. Valmiilla kiehisillä tuli kamiinaan ja ihana lämmin vastasi samantien. Ripusteltiin kaikki märät vaatteet ja varusteet kuivumaan siten, että tupa oli jokaista koloa myöten aivan tupaten täynnä. Pikkuhiljaa lämpö ja kosteus muodostivat tupaan usvaisen ilmapiirin ja ovea piti pitää selällään ilman vaihtumiseksi. Myös aika reippaat tuoksut irtosi savuisista ja hikisistä vaatteista, mutta sen kesti lämpimän lieveilmiönä.

Valmistettiin ainoat valmispasta-ateriat, jotka oli mukaan kelpuutettu. Lisukkeena lämpimiä kuppeja, näkkäriä ja voita. Lueskeltiin vieraskirjoista, että edellisenä päivänä oli tuvalla ollut kävijöitä ja mielessämme toivottiin, että ihan heti ei paikalle muita tulisi. Toki meillä oli majoite mukana, mutta varusteiden kuivatus oli pahasti kesken. Muita ei onneksi illan aikana saapunut paikalle ja saatiin nautiskelle omissa oloissa ehkä persoonallisimmasta kämpästä Suomen erämaissa. Mahtavaa, että tällainen on annettu olla paikallaan ja peruskorjauskin on suoritettu yksityishenkilöiden voimin. Tulipuita on väkisinkin jouduttu kaatamaan alueelta, mutta Metsähallitus lienee ummistanut silmänsä vähäiseltä hyväksikäytöltä ja iso kiitos siitä.

Pystytettiin oma laavu aivan tuvan nurkalle ja Iiriksen kanssa yövyttiin siinä Katjan ja Olavin loikoillessa tuvan lämmössä. Yöksi tuuli yltyi entisestään ja vaikka kiinnitettiin laavun narut niin hyvin kuin taidettiin, piti yöllä käydä kahdesti kiinnittämässä tuulessa irti pamahdelleet narut painojen kera paikoilleen. Uni oli rikkonaista, koska myrskytuuli paukutti laavun kangasta julmetulla voimalla. Väillä sadekuurot piiskasivat lisämausteeksi ja oli oikea päätös tulla tänne yöksi, koska appisjärvellä ei olisi saatu kunnollista suojaa ja lämmikettä yötä varten.

Vanha poroerotus

Littiäpäällä

LaVu67 sisältä

Tavaraa riittää

Laavu ja LaVu

5. Päivä

7. Päivä