Hammastunturin erämaa 7/2012, 5.päivä


Alkuun

19.7 Ilma: ~ 10 astetta, navakka pohjoistuuli. Pieniä sadekuuroja. Kalansaalis: Aittajärvi; Pieniä harreja, hauki 2.4 kg (laskettu takaisin), muutama kookas ahven, pieniä siikoja.

Tälle päivälle otettiin lyhyt siirtymä Aittajärvelle, koska suunnitelmissa oli huiputtaa Hammastunturi iltapäivällä, mutta kova tuuli ja pilvisyys estivät sen suunnitelman. Hammasjärven takaisissa metsissä oli metsän kuninkaan jälkiä siellä täällä. Auki revittyjä muurahaispesiä, jälkiä ja jätöksiä löytyi ihan etsimättä, eli taitaa olla karhujen temmellyskenttää. Kierreltiin pahimmat suot Aittajärven niemeen suunnatessa, mutta Iiriksen vaelluskengät ehtivät vettyä jo läpimäriksi silläkin taipaleella. Niiden kuivaamisessa menikin liki kymmenen tuntia tulilla, joka tehtiin niemessä olevaan hiekkarannan valmiiseen tulistelupaikkaan. Paikalta avautuu suora näkymä Hammastunturille ja en ole tainnut yhtä komealla paikalla yötä viettää ikinä.

Haalittiin tulipuita läheisiltä nuotiopaikoilta riittämiin kuivattelua ja ruoanlaittoa varten ennen kalastukseen siirtymistä. Olavi rantautti leirirannasta muutaman siian ja harjuksen, jotka laskettiin takaisin kasvamaan. Kaislikon reunalta tuli pari nätin kokoista paistiahventa, jotka valmisteltiin tikun nokassa. Reilun kahden kilon hauki oli sitkeä haavittava ja pakeni toistakymmentä kertaa väljemmille vesille, ennen kuin saatiin se irroiteltua koukusta ja laskettua takaisin. Yhdeltä nuotiopaikalta löytyi ahvenen nahkoja fileoinnin jäljiltä aikamoinen läjä ja isoimmat lienevät olleet reilun puolen kilon kaloja. Ihan niin isoja emme itse saaneet näytille. Kaunis ja kalaisa järvi on tämäkin.

Niemen eteläpuolelle tuuli pauhasi niin kovaa, että heittäminen ei onnistunut kevyillä vieheillä ja kylmäkin tarttui nopeasti, mutta onneksi niemi suojasi leiripaikkaa. Iiris seuraili koko iltapäivän ja illan leirin muurahaisten puuhia. Heti kun muurahainen oli syystä tai toisesta kuollut tai vajaakuntoinen, saapui joukko muurahaisia viemään ne pois. Samoin katosi kaikki ruoanmurut ja kelpasi niille aivan kaikki muukin pieni irtonainen tavara pois vietäväksi. Vaikka touhu näyttää sekavalta kaaokselta, niin jokin systemaattinen toiminta siellä taustalla piilee. Piilotin kalanperkeitä puun juurakkoon ja eipä siinä kovin kauaa mennyt, kun muurahaisten armeija oli kimpussa häärimässä. Aamulla oli enää rippeet jäljellä.

Illalla ei meinannut malttaa ummistaa silmiään kun laavun hyttysverkon takaa paljastui hieman seljenneessä ilmassa Hammastunturi koko komeudessaan. Eipä voi leiripaikalta enempää vaatia.

Hammastunturia

Aittajärven leiri

Hiekkarantaa

Laavusta hammastunturi

4. Päivä

6. Päivä