Hammastunturin erämaa 7/2012, 7.päivä


Alkuun

21.7 Ilma: 5-10 astetta, navakkaa tuulta aamulla sekä tihkusadetta, iltapäivällä tyyntyi ja selkeni. Kalansaalis: Hauki 2.8 kg ylimmäinen appislompolo, pieni harjus.

Aamulla tuuli oli hieman tyyntynyt, mutta harmaat pilvet ajelehtivat heti puiden latvojen yläpuolella ja tihkua sateli edelleen. Aamupalan jälkeen sahailin keloista käyttämämme määrä tulipuita sisälle ja oven viereen kuivumaan ja veistelin syttöjä seuraaville. Katja tyhjensi kaminan tuhkat ja siivosi tuvan tiptop kuntoon. Jätettiin geokätkö nimeltään "LaVu67" kämpän hyllylle odottamaan bongaajiaan. Saatiin se isosiskoltani, joka miehensä kanssa harrastaa aktiivisesti geokätköilyä, joten itse asiassa tämä on heidän kätkönsä, joka vain meidän toimesta tänne kuljetettiin. Jokainen bongaaja voi käydä löydön kuittaamassa http://www.geocache.fi/ osoitteessa.

Aamun ensimmäinen etappi oli jälleen joen ylitys ja mikäli mahdollista vesi tuntui vielä kylmemmältä kuin edellisenä iltana. Iiris teki Katjan kanssa tulet ylimmän appislompolon rantaan sillä välin kun Olavin kanssa yritettiin saada kalaa pannulle. Olavi sai ensin harjuksen ja minä tartutin isohkon hauen heti perään. Hauki jaksoi ryntäillä liki kymmenen minuuttia ennen kuin se haavittiin Olavin toimesta. Hauki mahtui pieneen haaviin vain puoliksi ja mitat olivat 77 cm ja 2.8 kg. Katja fileoi hauen ja otettiin filettä mukaan iltaa varten.

Kierreltiin korkeuskäyriä pitkin kohti kivipäätä, jonka eteläpuolen puron varrella nautiskelimme lounaan. Muksut osasivat jo tehdä märkään kanervikkoon tulet, joten saatiin itikkakarkoite ja lämmintä ruokailun ajaksi. Sade taukosi heti ruokailun jälkeen ja ensimmäistä kertaa muutamaan päivään aurinko pilkahti pilvien raosta, tosin vain hetkiseksi. Kivipään takaa kierreltiin kohti Pietarlauttasta ja maasto oli erinomaista kulkea. Pietarlauttasen rinteitä sivuten kuljettiin kohti Kehäpäätä ja pikkuhiljaa alkoi Kultalan kulkijoiden polkuja näkyä maastossa. Pidimme vielä ennen Kultalaan laskeutumista repputauon ja tankattiin hapankorppua, meetwurstia ja raikasta vettä. Ilma tuntui lämpimältä ja kuljettiin Olavin kanssa paitasillaan viimeiset pari kilometriä. Kultalaan lasku kävi polviin, koska jyrkkyys oli sitä luokkaa, että ylöspäin siitä olisi menty neliveto päällä. Autiotuvan seinustan lämpömittari näytti epäuskoisen lukeman, koska luultiin, että on lähes hellekeli. Lämpötila oli tasan kymmenen astetta, eli aika paljon kylmempää oli edellispäivät olleet, kun kymmenen astetta meni paitasillaan.

Tuvassa oli pari miestä ja eipä enää yllättänyt, että Nurmeslaislähtöinen tausta paljastui. Tupa oli sen verran kuumaksi lämmitetty, että menimme kokkailemaan joen rinteen nuotiopaikalle. Katja valmisti mahtavan illallisen, joka sisälsi ensin meetwurstiriisipaistosta. Sitten oli muussia ja voissa paistettua leivitettyä haukifilettä metsäsienikastikkeella, sekä voissa paistettua sipulia ja porkkanaa. Syönnin aikana saapui kolme Virolaista miestä patikoiden Pahaojan suunnasta ja tiedustelivat autiotuvan sijaintia. Katja paistoi loput haukifileet ja Olavin kanssa käytiin tarjoamassa autiotuvassa olijoille. Taisi hyvin kelvata, koska aika pian Virolainen kaveri toi tyhjäksi syödyn pannun kiitoksien kera takaisin.

Kierreltiin Kultalan upea pihapiiri ja bongasin kyltistä, että Ivalojoen lupa-alueella ei saa kalastaa läänikohtaisella luvalla. Onneksi ei yritettykään, koska rantaan saavuttuamme laskeutui kolme miestä kumiveneellä ja heti kysyivät onko kalaa tullut. Sanoin, että tosi hyvin on tullut. Seuraava kysymys oli, että onko joesta tullut, johon sanoin, että ei ole kokeiltu. Kaveri kimposi veneestä kahden autiotuvalla olleen kaverin perään rantaan ja lupia kyselemään. Vanhemmalla ei ollut vaadittavaa lupaa ja lappuahan siinä alettiin kirjoitella saman tien. Virolaisilla kävi parempi tuuri, eli valvojat ehtivät poistua paikalta, ennen kuin miehet ehtivät joen rantaan kalalla. Heidän luvat taisivat alkaa vasta seuraavan vuorokauden puolella.

Joesta ei ollut tullut mitallista kalaa kenellekään sinä aikana kun oltiin maisemissa, joten eipä harmittanut lupien puuttuminen. Viriteltiin laavu museopuolen tulipaikan tasaiselle ruohokentälle ja keiteltiin vielä kahvit ja kaakaot ennen nukkumaanmenoa.

Lavu67 / SaMoHa07

Hauki 2.8 kg

Kultalaa

Ivalojoen kanjonia

Savusauna Ivalojoen rannassa

Leipomo ja stationi

6. Päivä

8. Päivä