7. Päivä


Alkuun

Perjantaille jäi matkaa tielle vain kolmisen kilometriä, mutta niistä tulikin yllättäen pitkät kilometrit. Lassi voihkaisi tuskasta ja istahti alas mättäälle. Pohjelihas revähti ja ensiapuna 800 milligrammaa buranaa ja tukiside tiukasti pohkeen ympäri. Jaettiin Lassin tavarat kolmeen osaan ja sauvaa apuna käyttäen edettiin hissukseen taukoja pitäen. Seuraavalla taukopaikalla oli oma vuoroni kompuroida ja oli tosi lähellä ettei jalka mennyt katkipoikki, onni kävi onnettomuudessa..Muutaman tunnin tuskailun jälkeen saatiin Näätämön tie näkyville. Yritin liftaamalla saada kyytiä Sevettijärvelle, mutta tunnin jälkeen soitin tilataksin. Taksimiestä hiukan hymyilytti tavaramäärämme, jota oltiin raahattu viikko mukana. Kohtelias oli kuski, kun ajoi suoraan Sevetin paarin pihaan ja odotti että saimme janomme sammutettua ennen majalle vientiä.

Majalla laitettiin heti sauna lämpiämään ja tehtiin kunnon annos spydäriä, eli perunaa, makkaraa, sipulia ja kananmunia runsaassa voissa paistettuna. Saunan päälle mentiin vielä Paariin kertoilemaan kuulumisia ja kuuntelemaan muiden kalaonnea. Pohjanmaan porukalla oli käynyt myös hyvää tuuria, porukan vanhin 70 vuotias pappa oli saanut kolmannella heitollaan kolmikiloisen taimenen mainitsematta jääneestä järvestä. Lopun reissun hän olikin keskittynyt juhlimaan saalistaan =). Näätämöjoesta eivät hekään olleet saaneet lohia, kuten en kuullut muidenkaan saaneen. (Poislukien paarin pitäjän mainitsemat 36 yli kymmenkiloista jollain seurueella ;)

Aamulla lähdettiin 10 maissa ajamaan kohti Sodankylää, jossa vetäistiin kunnon pizzat lounaaksi. Muutama stoppi matkalla ja perillä Nurmeksessa oltiin illalla yhdeksän maissa. Ajomatkaa tuli yhteensä 1800 kilometriä ja löpöä paloi 5,7 litraa satasta kohden, joten polttoainekustannukset jäivät 20 euroon per ukko. Majoitus maksoi 50 euroa / yö, eli siihen meni 100 euroa. Luvat olivat erämaaalueelle 35 euroa viikoksi. Lento maksoi 120 euroa per nuppi. Ruokatavaroihin paloi n.100 euroa per nuppi. Tuliaiset ja ruokailut sekä juomingit ottivat semmoisen 150 euroa matkan aikana. Taitaisi halvemmalla käydä viikon etelässä, mutta jatkossakin tulen reissuni mieluummin Lappiin tekemään. Ja Vätsäriin palaan takuuvarmasti !

6. Päivä